НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
Начало » Добре дошли в Сливен » Забележителности
 
Архитектурни и културни забележителности


АРХИТЕКТУРНИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИВнушителни и легендарни са символите на Сливен – Сините камъни, Стария бряст, паметникът на Хаджи Димитър, на 7-ми конен полк – “Орлето”, градският часовник, фабриката на Добри Желязков, Чинтуловите песни… Символи, обединяващи предприемчивия дух, бунтовния плам, будителския порив. Дори и за гостите на града, които не познават българската история, те придобиват смисъл, защото това не са застинали късчета история, а част от съвременната атмосфера на града. В Сливен си дават среща историята и традицията със съвременната динамика и многообразие – съчетание, в което се крие неповторимото очарование на града под Сините камъни, "…града, събрал ведно старо и ново, калдъръм и асфалт, старинен чардак и днешна многоетажност, …събрал не само ветрове и реки ведно (оттам и името му), а събрал минало с настояще, днешна радост с минала мъка” (Дамян Дамянов).


 СИНИТЕ КАМЪНИ


“Над всичко е лазурно-матовото сияние на Сините камъни, което ще даде истинският колорит на дните ни, от първия до последния.” (Константин Константинов) “Сливен има много символи. Може би най-прочутият сред българите са Сините камъни. След пролетен дъжд, когато въздухът е бистър и слънчев, те сияят в теменуженото над града. Морскосини са в зноен летен ден. Сиви, смръщени и някак корави са наесен, когато прочутият вятър подгонва облаците над тях и те като бели стада ги преливат, сурват се надолу сякаш в чаша на огромен водопад…” (Дамян Дамянов) СТАРИЯТ БРЯСТ


“Старият бряст. Известно е това дърво, то е един от символите на града. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, Старият бряст е в същото време трогателен, държелив представител на вече чезнещ вид. Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите-юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат.” (Дамян Дамянов) ПАМЕТНИКЪТ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР


Не можем да си представим Сливен без присъствието на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния сливенски площад. Един от неотменните символи на града, паметникът е свидетелство за славния подвиг и народната признателност. Неговият архитект е Юрдан Юрданов, а скулпторът Стефан Пейчев сътворява фигурата на Хаджи Димитър, както и 5 от бюстовете на видни сливенски възрожденци на същия паметник. Останалите 3 бюста са дело на Васил Вичев, Димитър Гаджалов, Янко Павлов. Петър Дамянов и Стефан Павлов са автори на другите релефи на паметника.Паметникът на Хаджи Димитър е официално открит на 8 ноември 1935 г. “благодарение на щедрите дарения на някои сливенски граждани и фирми, на сливенските кооперации, Популярна банка, както и на църквата “Свети Димитър”, Общината, Държавата и сливенските културни дружби в София и Бургас, също благодарение на учениците от цяла България…” През 1993–94 г. със средства на Сливенската община паметникът е основно реставриран.

При откриването на паметника през 1935 г. за пореден път се подчертават патриотичните заслуги и жертвения влог на Хаджи Димитър и Сливен за събуждането на народната свяст и порива към свободата:

“В тоя момент ние сме пред един паметник, пред един внушителен белег на признателност към делото и саможертвата на легендарния герой Хаджи Димитър Асенов, който преди 67 години сложи своята глава за свободата на българския народ.”“Хаджи Димитър Асенов е сливенски гражданин, но той не принадлежи само на Сливен, той е на България и всеки кът от българската земя го счита за свой герой. Сливенци могат да бъдат горди, че техният исторически град е дал великан, признат от цял народ, великан, за когото песни се пеят, за когото историята легенди разказва и чието име се носи от поколение на поколение като същинска легенда.”ПАМЕТНИКЪТ НА 7-МИ КОНЕН ПОЛК – "ОРЛЕТО"


Един от символите на Сливен е паметникът, посветен на славния Сливенски седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Рядко се случва паметник да бъде наричан с умалително име. Но в Сливен “Орлето” се знае от всички.

Автори на паметника са скулпторът Никола Димитров и фотографът Панайот Ципаранов. Изграден по същество като дарение от сливенските граждани, през 1996 г. паметникът е обновен с крупни дарения от Националния дарителски фонд “13 века България”, от Общински съвет - Сливен, от командването на Трета армия и от клуб “Отворено общество” – Сливен.


Надписът на плочата на гърба на паметника с малко думи изключително изразително говори и за полка, и за подвига, и за признателността:
“1912 – 1918
Конници – хала от цвил, звон,
Ура, тропот и трясък…
Подвиг славен
От саблен блясък! Поклон!
5 офицери, 5 подофицери и 82 конници
Чорлу, Букова глава, Лерин, Върбени
Баница, Томорос, Охрид, Ресен.
7 к. форм. Добрич 1.8.1901 г.
разф. Сливен 1.3.1928 г.
съгр. 1928 г. от скулптора Н. Димитров” ГРАДСКИЯТ ЧАСОВНИК


Един от символите на Сливен с особено, магнетично-притегателно присъствие, е градският часовник.
Строителството на новия Общински дом, над който се извисява часовниковата кула, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са настанени механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. И днес тя отмерва часовете и ни подсеща за приемствеността, но и за необратимостта на отминаващото време.
Градският часовник вече повече от 60 години отмерва личното и общественото време на сливенци.ФАБРИКАТА НА ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ


Още през 18-ти и началото на 19-ти век вълнено-текстилното производство на Сливен е широко известно в пределите на Турската империя. Обилната планинска вода, силно развитото овцевъдство в района и новите парично-стокови отношения в Турция обуславят развитието на характерния за Сливен занаят – абаджийството.

Напуснал Сливен при масовото преселване на сливенци в Русия след Руско-турската война от 1828 – 1829 г. Добри Желязков се установява в Екатеринослав, където се запознава с развитието на текстилната промишленост в Русия. Там снема модели от станове, чекръци, дараци, купува някои и през 1834 г. след завръщането си в Сливен изгражда специализирана работилница за производство на вълнени тъкани с манифактурно разпределение на труда.

Качеството и вида на произведеното от Добри Желязков сукно предизвиква интереса на турската администрация. В него тя вижда възможност за намаляване на вноса от чужбина. Добри Желязков е повикан с изработени от него мостри пред султана. Те са одобрени и с известния султански ферман от 1836 г. е възложено изработването на платове от представените образци при оказване на пълно съдействие на Добри Желязков. Във фермана е посочено: “Такива лица, находящи се в империята ми като него, са заслужили моето имперско благоволение”.


ЧИНТУЛОВИТЕ ПЕСНИ


Сливен е родният град на родолюбеца Добри Чинтулов (1822–1886), народен учител и поет, автор на революционни песни, които вдъхновяват народа в борбата му срещу поробителя. Песни, вълнуващи и до днес като израз на народностната гордост и свободолюбие.

“Символ на Сливен са, ако приемете, и песните на Добри Чинтулов. Особено когато в зашуменото дворче на неговата къща, в деня на Даскал Добри – тъй го наричал народът, цигулка или тръба звънко извиси мелодията на “Къде си вярна ти любов народна…”, а сърцето ви заповтаря верните думи, дето могат да се кажат само с тия звукове. Идеите на Чинтулов дотолкова са се сраснали с нашето съзнание, че в герба на Сливен неговият млад юнак зове с тръба братята си, препуснал вихром коня над стенещия Балкан” (Дамян Дамянов)


ГРАД НА ДУХОВНОСТТА


Културното наследство намира продължение в живота на днешния Сливен. Тук работят три държавни културни института – Драматичен театър, Куклен театър и Национален музей на текстилната индустрия, а също и редица общински културни институти. Историческият музей съхранява над 80 000 експоната. Художествената галерия притежава една от най-богатите колекции в страната с над 6000 творби и 3 постоянни експозиции. Регионалната библиотека разполага с уникален многоотраслов фонд, наброяващ над 265 000 библиотечни единици. Образцовото народно читалище “Зора” е най-старият културен институт в общината. В него функционират най-старата и най-голяма читалищна библиотека с над 125 000 тома литература, ценна колекция от старопечатни книги и периодика от Освобождението; Детска школа по изкуствата; хор “Добри Чинтулов”, носител на много награди от български и чуждестранни конкурси. В културния живот на града важно място заемат също Симфоничният оркестър и Ансамбълът за народни песни и танци. Клубът на дейците на културата е притегателен център за професионално-творческите сдружения. На територията на общината работят още 51 читалища, 13 от които са в град Сливен, както и много колективи за любителско творчество.


На територията на Община Сливен има регистрирани 475 паметника на културата, от които 84 - археологически, 90 исторически и над 300 архитектурни. Двадесет са със статут на национални паметници, а девет от тях са в град Сливен. Сред най-посещаваните са Музеят на текстилната индустрия, Музеят на сливенския бит, къщата на Хаджи Димитър, Художествената галерия, църквите “Св. София” и “Св. Димитър”.


В Сливен се провеждат Международен детски танцов фолклорен фестивал, Национален фестивал на детската книга, фолклорните събори “Празник на маскарадните игри”, “На събор край Тунджа”, “Кермен”, “Зимни празници – Мечкарево”, Национален събор на каракачаните, Есенен театрален салон, фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” и др. /виж Културен календар/. От 2010 година в Сливен е домакин и на «София филм фест».


Младите хора в Сливен имат възможност да получат образование в 30 училища, между които Гимназия с преподаване на западни езици, Природо-математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, 7 професионални гимназии (по текстил, строителство, обществено хранене, икономика, електротехника, механотехника, химични технологии, по транспорт и машиностроене).


В града се обучават над 2300 студенти – в Инженерно-педагогическия факултет – филиал на Технически университет София, Техническия колеж, Медицинския колеж, Бургаския свободен университет (изнесено обучение в Сливен), Центъра за обучение към Великотърновския университет, Локалния център за дистанционно обучение към Технически университет Варна.

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в подготвителни групи Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 27.06.2012 г. webmaster