КЪМ НОВИЯ САЙТ (от 26.10.2018)НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
 
Пресслужба на община Сливен - Заместник-кметът Офелия Кънева връчи първата награда на община Сливен за поезия на името на Дамян Дамянов на поета Валери Станков


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


Заместник-кметът Офелия Кънева връчи първата награда на община Сливен за поезия на името на Дамян Дамянов на поета Валери СтанковВалери Станков е първият лауреат на националната награда за поезия "Дамян Дамянов" за стихосбирката му "Автопортрет със светкавици".

 

Наградата бe връчена от Офелия Кънева в присъствието на съпругата на Дамян Дамянов Надежда Захариева, зам.-министър на културата, на официална церемония в зала "Зора".

 

Освен това журито, с председател Драгомир Шопов и членове Кин Стоянов и Деньо Денев, определи още две награди за поезия - на фондация "Радой Ралин" за книгата с интимна лирика на Елена Алекова - "Нещо повече" и за най-млад автор на Ева Пацовска.

 

"В конкурса бяха представени 56 автори от цялата страна, сред които утвърдени имена, както и млади творци. Това показва, че е живо и устойчиво поетическото слово на България. Съвсем не е случаен фактът, че Сливен и общината са инициаторите на този конкурс, освен като забележителния град на стоте войводи, е дал на нашето отечество много значими творци" - каза в словото си при награждаването председателят на журито.

 

Националният конкурс за поезия на името на родения в Сливен Дамян Дамянов се организира от община Сливен и Издателска къща "Жажда" за първа година. Наградата се присъжда на автори, които са издали стихосбирки през предходната година.

 

На церемонията за връчване на наградите от националния конкурс за поезия "Дамян Дамянов" бе представен спектакълът "Остани тази нощ" режисиран от Христо Стойчев.

 

 

 

Слово на поета Драгомир Шопов на церемонията при връчването на наградата от Националния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов

 

Похвално е решението на община Сливен да организира съвместно с издателска къща "Жажда" Национален конкурс за поезия на името на големия български поет Дамян Дамянов.

 

Особено радостно е, че за участие в конкурса бяха представени 56 книги на автори от цялата страна, сред които има утвърдени имена, както и млади творци. Това показва, че е живо и устойчиво словото поетическото слово на България.

 

Показва също така, че и при съвременните условия, когато на духовността не се обръща внимание, литературата е нужна на българите, че се създават стойностни литературни творби. Значи е непобедимо творческото начало, стремежът към свободата и силата на словото, вярата, че българският дух, кален през дългия низ от години, изпълнява и ще изпълнява своята благородно мисия.

 

Съвсем не е случаен фактът, че Сливен и общината са инициатори на този конкурс. Защото Сливен, освен като забележителен град на стоте войводи, е дал на нашето Отечество много значими творци. Трудно ми е да изброя всички, но не мога да пропусна имената на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, на д-р Иван Селимински, Константин Константинов и Сирак Скитник, на Симеон Султанов, Петър Незнакомов и Георги Джагаров, на Радой Ралин и Станка Пенчева, на Банчо Банов и Георги Хрусанов, на Георги Величков и Йордан Янков, на Дамян Дамянов, за да се стигне до по-младите Паруш Парушев, Красин Кръстев, Кети Бозукова, Камен Васевски, Николай Василев, Деньо Денев, Евгения Генова, Емил Розин...

 

Споменавам толкова много имена, защото искам да подчертая колко важен момент в живота на една нация, в културния и живот, е традицията, оплодена през годините, обогатявана и развивана. За това говорят и редица дебютни поетически книги, представени на конкурса, които ще бъдат журирани от издателска къща "Жажда" със стопанин Желяз Кондев.

 

Аз, а предполагам че и членовете на журито господата Кин Стоянов и Деньо Денев, сме благодарни, че ни се даде възможност да навлезем в творческия свят на поетите, участници в конкурса на името на Дамян Дамянов.

 

Бях един от близките му приятели още от излизането на първата му стихосбирка "Ако нямаше огън", вървели сме заедно през годините. Спомням си как той, и покойните му родители говореха за Сливен, колко много Дамян обичаше родния си град. Струва ми се уместно да припомня едно кратко негово стихотворение, с което се открива чудесната му книга "Ще има връщане", издадена през далечната вече 1976 година:

 

Там, вдън годините назад,

Там, чак под края на небето,

Живее град, Далечен град,

И все пак близък - във сърцето...

Живее ветровит и ти

В безкрайната вселена - зрънце.

В душата - Дебелянов стих.

В очите - покриви от слънце.

Живее, в камъни посят,

Самият той - безсмъртен камък,

Полулегенда - полуград,

Полуреалност - полудрама.

Стар град. От мрак и светлина.

Със хиляди врати под мрака.

Но всъщност само със една -

Онази, дето мене чака.

 

Да, уважаеми дами и господа, в живота на всеки човек има по една врата, която винаги го очаква. За Дамян тези врати бяха две - едната бе Сливен, а другата, също толкова магическа врата, беше неговата безсмъртна поезия. Той отвори с щедрото си добро сърце тази врата и изпрати своите песни при хората, които го обичаха и ценяха. Както и той силно обичаше и ценеше.

 

Преди да постъпим конкретно към целта на нашето събиране сега, искам да благодаря на общинското ръководство, на всички, ангажирани с провеждането на този Национален конкурс, на сливенската общественост за тяхното благородно дело - да подкрепят поетическото слово на България.


Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в подготвителни групи Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 17.05.2006 webmaster