КЪМ НОВИЯ САЙТ (от 26.10.2018)НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
 
Пресслужба на община Сливен - Кукленият театър в Сливен спечели награди на Международния фестивал "Златния делфин" във Варна


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


Кукленият театър в Сливен спечели награди на Международния фестивал "Златния делфин" във ВарнаКОПЧЕ ЗА СЪН

 

За участието си на ХІІІ МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ “Златният делфин” на 04.10.2005г., “Копче за сън” е удостоено с две награди: награда за “Оригинална музика”(присъдена на Владимир Джамбазов) и награда за”Актьорско майсторство за мъжка роля” (присъдена на Румен Гаванозов) – формулирана от детската публика, като “Цар на превъплъщението”.

 

 

 

От Валери Петров

Сценична адаптация и постановка: Злати Златев

Сценография: Анна Игнатова

Музика: Владимир Джамбазов

Участват: Румен Гаванозов, Мария Райчева, Ефимия Павлова, Таня Русева, Кателей Кателиев

 

 

Оги в тъмното не спи.

Дядо приказки реди.

Копчето за сън върти спомените на нощта.

Първа приказка – за рибки.

Втора приказка – за котка.

Копчето се преобърна.

Сън изплува от нощта,

странна трета приказка - за обичта.

 

 

КОПЧЕ ЗА СЪН

 

Спектакълът е създаден по едноименната приказка на Валери Петров “Копче за сън”.

 

Премиерата му на сцената на ДКТ – Сливен се състои на 26 март 2004 година.

 

Предвиден е за деца от начална училищна и предучилищна възраст, както и за съпровождащите ги възрастни.

 

КОПЧЕ ЗА СЪН изследва нюансите, нивата и конфликтните зони във взаимоотношенията между възрастния и детето / родител – дете ; дядо, баба – внуче /.

 

За повод е използвана позната на всички ни ситуация от ежедневието - разсънено момченце / Оги / и някой, който трябва да го преспи с приказка.

 

Същият този някой / съвсем в унисон с обграждащата ни реалност / има куп ангажименти и никакво време.

 

Колко внимание им отделяме? Как им го отделяме?

 

Как се справят ТЕ / малките хора / с потребността си от общуване ?

 

Как компенсират необходимостта от внимание ?

 

Спектакълът е изключително семпъл и стилизиран, по отношение на изразните си средства /сценография /в бяло и черно/, осветление, музикално оформление, актьорски игра/, сякаш специално да подчертае, да съсредоточи вниманието или пък да ни засегне лично.

 

И точно преди да стане прекомерен и защото представлението, все пак е за деца топката с изводите и заключенията се прехвърля и остава у възрастния зрител.

 

Потърсен е и е намерен ход, който да измъкне представлението от прекомерната сериозност. Анализа на ситуациите от сюжета е подменен с деликатна интерпретация, която следва и изследва фантазният принцип на детското въображение.

 

Без да е комерсиално или ефектно или елементарно флиртуващо с публиката.

 

КОПЧЕ ЗА СЪН постига онова, за което си мечтае всяко представление. ОБЩУВА със зрителя.

 

ОБЩУВА с всеки един в салона персонално и лично.

 

 

 

 

Сценичната адаптация и постановката на КОПЧЕ ЗА СЪН върху сцената на ДКТ – Сливен са дело на Злати Златев.

 

Злати Златев се дипломира в първия випуск за куклени специалисти в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”/ 1966 г./ Получава втора специалност режисура /1972 г/. Назначен е за директор и художествен ръководител на Държавен куклен театър Сливен / 1983 г./ След конкурс 1991 г. става директор на Варненския куклен театър.

 

Реализира повече от сто постановки по всички български театри и в чужбина. Канен е, като гост режисьор в Русия, Германия, Мексико, Полша, Босна и Херцеговина, Сърбия. Негови постановки гостуват в Англия, Алжир, Белгия, Германия, Гърция, Индия, Иран, Мексико, Полша, Русия, Турция, Холандия, Чехия, Япония, Куба и др.

 

Носител на орден Кирил и Методий, Златна значка на САБ, годишни награди за куклена режисура на САБ, награди на редица фестивали и национални прегледи, неколкократно на голямата награда Варна, годишната награда на Министерството на културата за 2000.

 

Сценограф на представлението е Анна Игнатова. Завършва специалност: “Сценография” при НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мая Петрова. Работи, като специалист на свободна практика. За момента се реализира в Канада.

 

Автор на музиката е Владимир Джамбазов. Композира за куклено – театрални представления от 1975 г. До момента е създал музикалната среда на над 40 спектакъла.

 

Актьорския екип на КОПЧЕ ЗА СЪН е представен от: Румен Гаванозов, Мария Райчева, Ефимия Павлова, Таня Русева и Кателей Кателиев.

 

Румен Гаванозов - През 1992 г. се дипломира със специалност : “ Актьорско майсторство за куклен театър” при НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в класа на професор Атанас Илков. В периода 1992 / 1996 г работи в “Ателие 313”. Сезона на 2003 /2004 г работи в ДКТ – Сливен. 2004 г. получава наградата “ИКАР” за авторския си спектакъл за възрастни “ В края на ноември”.

 

Мария Райчева - работи, като актриса от 1985 г., а в ДКТ - Сливен от 1987 г. Включвана е в екипите на повече от 50 представления поставяни на сцената на театъра.

 

Ефимия Павлова – през 1971 г. постъпва, като стажант актриса в ДКТ – Сливен. През 1983 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство за куклен театър при НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Участва в екипите на почти всички представления, реализирани на сцената на Държавен куклен театър – Сливен.

1986 г. взема трета награда за куклено актьорско майсторство на националния преглед

/ за ролята на Палечко от “Палечко” по Валери Петров /. 1989 г. получава наградата на САБ актриса на годината. Наградена е с две значки отличник на Комитета по култура - настоящото Министерство на кулртурата.

От 6 април 2001 година е назначена за директор на ДКТ – Сливен.

 

Таня Русева – През 1971 г. започва работа, като актриса в ДКТ – Ямбол. В ДКТ – Сливен постъпва през 1976 г. От тогава работи в екипите на почти всички представления реализирани на сцената на театъра.

 

Кателей Кателиев – постъпва, като актьор в ДКТ – Сливен през 1975 г. Включен е в екипите на почти всички представления реализирани на сцената на театъра.

Носител е на много награди : 1976 г. награда за пантомима на Министерството на културата ; 1986 г. трета награда за куклено актьорско майсторство на националния преглед / за ролята на Попа от “Палечко” по Валери Петров/ . 1989 г. получава златна значка – отличник на Министерството на културата.

Представил българския куклен театър в Англия, Алжир, Мароко.

Автор и постановчик на пиеси за деца.


Снимки

 

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 'ГРАДСКА МОБИЛНОСТ' - СЛИВЕН

Открита трудова борса - Сливен

Прием в първи клас Община Сливен

Прием в подготвителни групи Община Сливен

Прием в детските заведения Община Сливен

Уведомления за инвестиционно предложение

Аз обичам България

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 12.10.2005 webmaster