НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
  
 
Пресслужба на община Сливен - В с. Гергевец започна градеж на нова църква


ПРЕССЛУЖБА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
Адрес: Бул."Цар Освободител" 1
Тел.: 044/ 61 11 49факс: 044/ 66 23 50
За контакти: Връзки с общественосттаEmail: press@sliven.bg
Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.


В с. Гергевец започна градеж на нова църкваВ с. Гергевец днес беше осветен терена и положен основен камък за градеж на православен храм, посветен на Св. Георги Победоносец. Ритуала извърши Сливенският митрополит Иоаникий, подпомогнат от отец Красимир Генов и отец Евгени Янакиев. Заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова беше гост на събитието.

„Полагането на основен камък на един храм носи голяма духовна радост на православните християни. Защото всички се нуждаем от утеха, от спокойствие”, каза владиката на Сливен. След построяването на храма Гергевец ще се обособи като самостоятелна енория, която ще развива своя духовен живот.

Община Сливен учреди безвъзмездно право на строеж на Сливенската митрополия за изграждане на църква, със застроителна площ от 150 кв. метра. Проектът е дарение от арх. Станимир Стамов. Владиката Иоаникий обяви, че дарява 2 000 лв., а кметът на Гергевец Николай Кънев се включва с лични 1000 лева. „Като съберем около 10 000 лева ще започнем строежа по стопански начин. Ще си купуваме само материалите, много младежи от селото изявяват желание да се включат с труда си. Надяваме се строителството да завърши за по-малко от 2 години”, каза Кънев.

В Сливенска епархия има 332 православни църкви, съобщи секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев. В Гергевец се постави началото на 333-та, като около 130 православни храма са построени през последните 27 години.

15.03.2017г.

 

 


Снимки

 

Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

Уведомления за инвестиционно предложение

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 15.03.2017 webmaster