НАЧАЛО |КОНТАКТИ |КАРТА НА САЙТА |НОВОТО В САЙТА
  
Начало » Общински дейности » Екология » Старият бряст на Сливен
 
Старият бряст на Сливен - Европейско дърво 2014
СТАРИЯТ БРЯСТ


Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, то е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание. Нещо повече – сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи. Всяка пролет зеленият взрив на листата на Стария бряст идва като благословия за града. За да го има неспирното движение на хора около него. Защото Сливен не значи само сливане на реки и ветрове, а и на стъпки, преминали край хилядолетния исполин. Стъпки малки и големи, идващи отблизо и далече, но пресичащи се под сенките на нашия достолепен праотец – Стария бряст.Новини

За Стария бряст

Организираните прояви

Информация за гласуването

Споделяне в социални мрежи


МултимедияСтарият бряст, един от символите на Сливен е победител в националния конкурс "Дърво с корен" за 2013 г., организиран от фондация "Екообщност", преборил конкуренцията на 29 номинирани дървета от България.


Старият бряст ще представя България в Международния конкурс "Европейско дърво на годината 2014".


В конкурса ще се състезават дървета от България, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.


Онлайн гласуването започва на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари 2014 г., на интернет адрес: www.treeoftheyear.org


Община Сливен - справка за задължения и плащания

Профил на купувача

Уведомления за инвестиционно предложение

Късноантична и средновековна крепост Туида - гр. Сливен

Инфо Туризъм Сливен

Пътеводител на Сливен

ОП 'Околна среда 2007-2013 г.'

Областен информационен център - Сливен

Община – приятел на детето

 
Последна актуализация: 01.02.2014 г. webmaster